Kamperen in de winter met de caravan

De moderne caravan is voldoende geĆÆsoleerd en meestal voorzien van een gaskachel. Alleen een gaskachel is niet voldoende. Voor comfortabele warmte heb je minimaal ringverwarming nodig. De warmte van de kachel wordt, door een ventilator via een soort ringleiding, door de hele ruimte ‘geblazen’. De caravan wordt hierdoor gelijkmatig verwarmd en tevens wordt condensvorming vermeden. Bij Opblaasbare Tent hebben wij alle onderdelen om een ringverwarming te plaatsen.

Sluit de koelkastroosters van de koelkast af met de daarvoor bestemde afdekplaten, LET OP het bovenrooster heeft een andere maat afdekplaat dan het onderrooster. Als u de koelkast op gas gebruikt, moet de rookafvoer open blijven. Zorg er voor dat uw gasflessen gevuld zijn met Propaan gas (Butaan verdampt niet meer onder de nul graden). Om te voorkomen dat uw gasdrukregelaar bevriest, kunt u het best daar een eis ex op plaatsen.

De schoorsteen op het dak dient verlengd te worden met Ć©Ć©n of twee opzetpijpjes, om te voorkomen dat de schoorsteen ondersneeuwt en een goede rookafvoer onmogelijk wordt. Voor extra veiligheid kunt u een koolmonoxide- en gasmelder plaatsen. Dit onderdeel is bij ons te verkrijgen en eenvoudig in de caravan of camper te monteren. Het watersysteem moet vorstvrij geplaatst worden. Als het waterreservoir in de disselbak zit, kunt u het best een uitstroom van uw ringverwarming in de disselbak aanbrengen.

Smeer de rubbers van deur, ramen en disselbak in met talkpoeder om vastvriezen te voorkomen.

Winter kamperen met de hond

Kamperen in de winter en de hond gaat mee!

Geen enkel probleem de meeste honden vinden het heerlijk om in de sneeuw te ravotten! Iedereen weet wat pekel met je schoenen of met je auto doet! Nare uitgebeten rare witte plekken. Juist de voetzolen van de hond lijden er ook flink van. Door de sneeuw kunnen er kloofjes tussen de kussentjes komen en als daar dan ook nog pekel bij komt geeft dit irritatie tot gevolg. Houd de haren tussen de tenen en de nagels daarom kort en u kunt het beste de pootjes goed afspoelen en afdrogen.

Ook kunnen er ijsballetjes vast gaan zitten in de vacht. Als uw hond tijdens het wandelen ineens begint te bijten op zijn poot zal hij proberen de ijsballetjes er zelf uit te bijten.. Als dit gebeurd kunt u de ijsballetjes laten smelten door ze te verwarmen met uw hand en vingers. Nooit eruit proberen te trekken want dit is zeer pijnlijk voor uw hond. Voor honden met gevoelige pootjes bestaan er speciale schoentjes!!! Laat uw hond hier wel van tevoren goed aan wennen.

Speciaal voor kleinere viervoetertjes is het raadzaam om deze in een jasje te steken.

Laat uw hond nooit op het ijs spelen!!! Natuurlijk ziet het er doldwaas uit als hij buitelingen maakt en over het ijs glijdt, maar dit soort akties kunnen hele nare spier en/of pees blessures veroorzaken. Dit zijn de meest voorkomende winter letsels. Ook het eten van sneeuw of het drinken van ijskoud water kunnen levensbedreigend zijn. Overgeven en soms dagenlang diarree zijn hiervan de gevolgen.

Tot slot de onderkoeling / bevriezings-verschijnselen. Let op lichaamsdelen waar weinig of geen haren zitten. Denk hierbij aan oorranden, de voetkussentjes en bij reuen de balzak.

Have Fun….

Schimmelspot, een ergernis voor de kampeerder.

De zwarte puntjes (spots) zijn schimmelkolonies zichtbaar in het doek van bijvoorbeeld de voortent en luifel. Dit veroorzaakt een muffe geur en kan in sommige gevallen een gevaar zijn voor de gezondheid. Schimmelsporen slaan neer op tentdoek ( ook aan de binnenzijde) en blijven daar tot de omstandigheden gunstig zijn om uit te groeien tot kolonies, die wij waarnemen als zwarte stippen.

Schimmels vermeerderen zich door een gebrek aan ventilatie en in een vochtige omgeving, temperatuur daarentegen heeft maar weinig invloed op groei. Schimmelsporen bevinden zich overal, alleen zal de concentratie in bosrijke gebieden hoger zijn. Nu willen we juist daar kamperen, zo dicht mogelijk bij de natuur.

Hoe kunnen we de schimmels in een tent voorkomen?

Het beste is om zoveel mogelijk te ventileren en het koken in de tent te beperken. Bij gasverbranding komt vocht vrij, dus ook bij gebruik van een gaskachel, goed ventileren. Door niet alleen het horgaas of deur te openen, maar ook de tochtstrook aan de caravan (gedeeltelijk) opzij te schuiven creƫer je een luchtstroom, vocht zal zo verdreven worden. Zo dat lucht op, toch?

Maar wat als je deze schimmels in de tent al bezit, wat dan?

Niet getreurd, de schimmels tasten het tentdoek zelf niet aan. De zwarte stippen kun je met een zachte spons en schoonwater reinigen, daarna laten drogen in de volle zon. Fel zonlicht heeft een blekende werking en zal de donkere spikkels vervagen.

Met de caravan of kampeertent op wintersport

Natuurlijk is een zomervakantie met de caravan heerlijk maar waarom zou je niet op wintersport gaan? Er zijn genoeg speciale wintercampings om van een heerlijke sneeuwvakantie te genieten. Bepaal eerst uw bestemming en ga op zoek naar een geschikte wintercamping. Maar let wel op het volgende.

Bijvoorbeeld de verwarming. Een centrale luchtverwarming ofwel ‘ringverwarming’ komt het meest voor. Test voor vertrek het systeem op een goede werking. Desnoods kunt u een elektrische vloerverwarming (laten) aanleggen.

In plaats van buthaangas moet u bij temperaturen onder het vriespunt propaangas gebruiken. Neem voldoende flessen mee (in ieder geval 2, en hou er rekening mee dat u meer gas dan normaal gebruikt). Een kleine elektrische kachel als bijverwarming of als noodverwarming is geen overbodige luxe. Laat, ter voorkoming van bevriezing, de verwarming ‘s nachts op een lage stand branden. Dit voorkomt bevriezing als de watertank en leidingen zich in de caravan bevinden. Bevriezing van de afvoerleidingen en de afvalwatertank kan worden voorkomen met speciale vorstbeveiligers. Bij een vast chemisch toilet, kan het water in het spoelreservoir tegen bevriezing worden beschermd door er een zoutoplossing aan toe te voegen.

Denk naast bovengenoemde nog aan:

 • Neem warme dekbedden of voldoende dekens mee
 • Een fƶhn
 • Een zachte bezem met lange steel en een schep voor de sneeuw op de voortent en caravan
 • Een fles antivries voor het spoelreservoir van het chemisch toilet
 • Winterafdekkappen voor de koelkastroosters
 • Een disselhoes om de koppeling tegen bevriezing te beschermen
 • Paraffine voor de ritsen
 • Spijkerharingen voor de harde ondergrond

Zorg dat u bij daglicht op de camping aankomt. Rij (vooral op hellingen) niet met te veel gas weg in een te lage versnelling, hierdoor kunnen de wielen doorslippen en komt de combinatie niet vooruit. Probeer eenmaal op snelheid een zo gelijkmatig mogelijke snelheid aan te houden om zo onnodig remmen te voorkomen.

Zoek een beschutte plek op de camping en zet de achterkant van de caravan naar de windrichting. Kijk ook hoe de overige caravans zijn opgesteld. Een plekje in de zon is heerlijk en scheelt energieverbruik. Zet de caravan niet op de handrem want dan kunnen de remtrommels vastvriezen. Hou elektrakabels los van de grond en zorg ervoor dat ze niet vastvriezen.

Plaats een voortent om zo een luchtsluis te creĆ«ren die kou buiten de caravan houdt. Gebruik een speciale wintervoortent (ook handig voor stallen skiā€™s) met extra schuin dak. Als het niet erg sneeuwt vormt een klein sneeuwlaagje op het dak voor extra isolatie. Is de sneeuwlaag dikker dan 10 cm veeg dan, vanwege het gewicht, het dak schoon.

Zorg dat er in de voortent zo min mogelijk ijs of sneeuw ligt vanwege condensvorming en let er goed op dat de klep van de disselkast niet vastvriest. Omdat de kachel en ventilatieopeningen zuurstof nodig hebben is het belangrijk dat de onderzijde van de caravan zo veel mogelijk sneeuwvrij blijft. Door het dakluik een klein stukje open te zetten voorkomt u condensvorming en wordt er goed geventileerd.

En tot slot: zorg voor een goede reisverzekering inclusief wintersportdekking.

Kamperen, wat waar en hoe

Kamperen is zoals je wel zult begrijpen een outdoor recreatie-activiteit. De deelnemers, ook wel kampeerders genoemd, willen graag hun eigen stad of dorp, hun stedelijke gebieden, hun eigen regio, of gewoonweg de beschaving verruilen voor een welverdiende vakantie, en daarbij ook nog kunnen genieten van de natuur. Dit meestal op een grote parkeerplaats of op een camping. Kamperen kan door gebruik te maken van een tent, een caravan of een camper. Kamperen als recreatieve activiteit werd pas populair in de vroege 20e eeuw. Kampeerders bezochten vaak grote natuurgebieden en de bosrijke omgeving en bleven daar overnachten voor 1 of meerdere dagen. Kamperen is ook een belangrijk onderdeel geworden van veel jongerenorganisaties over de hele wereld, zoals de scouting. Het wordt inmiddels ook gebruikt om de zelf-redzaamheid en beter teamwork te leren. Ook zijn er natuurlijk vele teambuilding cursussen waarbij het kamperen een vast ritueel is geworden, lekker back to basic, en genieten van de natuur ,leren van de natuur en begrijpen hoe de natuur ons helpt. Campings worden ook vaak gebruikt als een goedkope vorm van accommodatie voor mensen die grote meerdaagse muziekevenementen willen bijwonen zoals Lowlands en Pinkpop, maar ook bij sportieve ontmoetingen en jeugdkampen. Organisatoren bieden dan vaak een veld aan met andere basisvoorzieningen.

Wat is glamping, het verschil tussen kamperen en glamperen

Glamping oftwel glamour camping is een snel groeiend begrip dat het kamperen combineert met de luxe dingen en gebruikelijke voorzieningen van thuis of soms zelfs van een hotel. Een beter woord hiervoor zou zijn luxueus kamperen, het chique kamperen of zeer comfortabel kamperen. Glamping laat vakantiegangers de natuur en het buitenleven ervaren, zonder al het gedoe zoals het vinden van kampeerruimte en het opzetten van de tent en later weer afbreken en inpakken. Onderdak bij een van de glamping locaties (glampingsites) omvatten behalve normale tenten ook zoals wigwams, tipis, safaritenten, opblaasbare bungalowtenten, tenthutten en zelfs complete boomhutten. Glampsites varieren nogal in prijs van slechts 30 euro per nacht tot enkele honderden euros per nacht, afhankelijk van het niveau van luxe en inrichting. Glampings bieden verder diverse voorzieningen zoals schoon beddengoed, schone wasruimtes, boodschappen bezorgdienst, een eigen zitplekje of terras, en natuurlijk de directe toegang tot het buitenleven.

Wat is backpacken?

Backpacken is een mobiele vorm van op diverse campings kamperen. Backpackers gebruiken lichtgewicht materiaal wat gemakkelijk kan worden meegenomen tijdens de lange afstanden die ze te voet afleggen. Ze wandelen dwars door weilanden land, kruisen rivieren en kamperen op de meest afgelegen locaties, en overnachten sporadisch bij een camping, wanneer ze zin hebben om ergens te stoppen. Backpack spullen kosten doorgaans meer dan de benodigdheden voor het gewoon kamperen met de auto, maar nog steeds veel minder dan met een aanhangwagen of camper, en backpack campings zijn over het algemeen goedkoop. Backpacken is zeer populair, vooral onder jongeren die houden van een uitdagende ervaring. Hoewel het een van de goedkoopste manieren om te kamperen kan zijn, is backpacken ook het meest ongemakkelijke en het wordt meestal gedaan door mensen die een goede conditie hebben. De lichamelijke en geestelijke eigenschappen die je moet hebben hiervoor maakt dat het qua sportieve activiteit niet echt geschikt is voor iedereen, maar de technologische ontwikkelingen en de toenemende belangstelling voor het kamperen in het algemeen heeft ertoe geleid dat er een behoorlijk verbetering is opgetreden van de door de backpackers gebruikte kampeerspullen. Veel in kampeerartikelen gespecialiseerde bedrijven produceren tegenwoordig een breed scala aan apparatuur wat lichtgewicht is of anderszins gespecialiseerd voor het backpacken. De moderne technologie is sterk verbeterd ten aanzien van het algemene comfort en het gemak van backpacken. Hierbij moet je denken aan Titanium kookgerei, ultralichte synthetische stoffen, opblaasbare tenten, warmtegevormde heup bandjes en donzen slaapzakken. Door dit soort artikelen te verbeteren qua gewicht en uitvoering zorgen ze voor een veel lichtere verpakking die je al die kilometers met je meeneemt dan de vergelijkbare artikelen van de afgelopen jaren. Voor veel kampeerders is backpacken een uitkomst die hen in staat stelt om de echte wildernis te gaan ervaren, maar er is natuurlijkheid altijd de mogelijkheid van slecht weer, obstakels, wilde dieren die je kunnen aanvallen en verwondingen door val of letsel. Vandaar ook dat sommige backpackers kampeerders satelliet telefoons meenemen.

Kampeer Benodigdheden

Het onderstaande is een lijst van veel gebruikte kampeeruitrusting voor een tent vakantie:

 • EHBO-kit
 • Tent, afdak, of een andere vorm van opvang
 • Hamer of klauwhamer om de tentstokken en haringen in de harde bodem te slaan
 • Slaapzak en / of dekens voor warmte
 • Slaapmatje of luchtbed om onder de slaapzak te leggen voor demping van stenen en takjes, en voor isolatie van de bodem
 • Lantaarn of zaklamp
 • Bijl en zaag voor het zagen van hout voor een kampvuur
 • Brand versneller als spiritus voor het starten van een kampvuur
 • Klapstoelen om te kunnen zitten
 • Touw voor het rijgen van een waslijn en voor het beveiligen van de omgeving van de tent met belletjes
 • Doek voor het toevoegen van een extra laag van bescherming bij storm
 • Regenjas of poncho
 • Goede Wandelschoenen
 • Hengel met vis draad en haakjes
 • Keuken potten en pannen
 • Vuilniszakken, om afval in te doen en natte kleren
 • Schepje om je behoefte te bedekken
 • Insectenwerend middel liefst met DEET erin
 • Zonnebrandcreme voor bescherming van de huid
 • Producten voor persoonlijke verzorging en handdoek
 • Koelmiddelen om bederfelijke producten koel te houden.. Wanneer er elektriciteit beschikbaar is, kan een thermomotor worden gebruikt zonder de noodzaak van ijs. Kampeerders op de moderne campings zullen normaal gesproken dit soort eten en drinken altijd meenenemen en hebben dus iets van een koeling nodig, maar backpackers nemen alleen eten en drinken mee wat niet kan bederven, zoals voorverpakte rantsoen pakketten die luchtdicht zijn verpakt, gedroogde vruchten, noten en water.
 • Drinken of een draagbaar waterfilter voor de gebieden waar rvieren en meren zijn.
 • Koken; hiervoor heb je diverse pannen en potten nodig of een kookpotje van klei wat kan worden gebruikt voor het koken op een
 • kampvuur. Op een gewone camping heb je natuurlijk electriciteit en kan je ook een elektrische koekenpan of zelfs slow cooker gebruiken.
 • Brandhout voor het kampvuur

Wat is nu eigenlijk kamperen?

Kamperen is een vorm van recreatie in de openlucht, waarbij men leeft, woont en overnacht in een tent, caravan, camper, tenthuisje of in een andersoortig relatief eenvoudig onderkomen op een buitenterrein verblijft. Dit is meestal 1 of meerdere nachten. Er zijn speciaal daarvoor ingerichte vakantielocaties: de campings. Bij het kamperen neemt men dus genoegen met relatief weinig luxe, dit is vaak met de intentie om heerlijk van de natuur te genieten en lekker tot rust te komen. Ook het informele en vrije karakter van deze vorm van vakantie vieren kan een belangrijke beweegreden zijn om voor kamperen te kiezen, in plaats van voor een ander vakantieverblijf. Kamperen kan verder met een zeer uitgebreid scala aan activiteiten uitgebreid worden, variƫrend van bijvoorbeeld mountainbiken, survivaltochten, bergbeklimmen, kanotochten maken, fietstochten, of gewoon lekker naar het zwembad (mits aanwezig) en van de rust genieten in een bosrijke omgeving.

Wildkamperen regelgeving, wat is wel toegestaan?

Wildkamperen wil zeggen dat je recreatief de nacht doorbrengt in een slaapzak, bivakzak, tent, vouwwagen, caravan of camper op een plek die daar niet voor is aangewezen zoals officiƫle kampeerplaatsen en campings.

Mag Wildkamperen?

Wildkamperen is vaak wettelijk niet toegestaan. De wet gaat er van uit dat Wildkamperen voor overlast kan zorgen. Ze denken hierbij aan de grote groep mensen die afval achterlaat op de plek waar ze hebben gekampeerd. Er zijn echter landen, zoals Groot Brittanniƫ en Ierland waar wildkamperen algemeen wordt geaccepteerd. In Finland, Noorwegen en Zweden is wildkamperen onder voorwaarden toegestaan op grond van het zogenaamde allemansrecht (Fins: jokamiehenoikeus; Noors: allemannsretten; Zweeds: allemansrƤtten). Dat wil zeggen dat je het recht hebt om particuliere grond te betreden om van de vrije natuur te genieten. Toegestaan is onder andere: wandelen, fietsen, zwemmen en varen, niet beschermde bloemen, paddenstoelen en bessen plukken, en voor ƩƩn nacht een opblaasbare tent opzetten. Voorwaarde is dat geen schade aan de natuur of aan landbouwgewassen wordt aangericht en dat de eigenaar niet wordt gestoord. Het is niet toegestaan om te jagen en te vissen. Vuur maken, motorvoertuigen gebruiken en honden los laten lopen kan aan plaatselijke beperkingen onderhevig zijn. In enkele nationale parken is wildkamperen echter alsnog verboden.

Hieronder staat een overzichtje van de regels in verschillend Europese landen. Let op: Hou er rekening mee dat onderstaande informatie inmiddels verouderd kan zijn en vooral dient ter indicatie. Wanneer je daadwerkelijk op stap gaat naar ƩƩn van onderstaande landen, kun je het beste altijd nog even informeren bij officiƫle instanties wat de precieze regels zijn.

Andere landen:

 • Duitsland, wildkamperen verboden, toestemming vragen aan eigenaar of huttenwaard
 • Frankrijk, legaal te bivakkeren (19u tot 9u) op 1 uur wandelafstand van weg. Inlichtingen vragen bij het nationale park of toestemming vragen aan huttenwaard.
 • Groot BrittanniĆ«, wildkamperen verboden, toestemming vragen aan eigenaar. Sommige nationale parken bieden kampeerterreinen aan. In Schotland is wildkamperen toegestaan.
 • ItaliĆ«, wildkamperen verboden, toestemming vragen bij de lokale politie of huttenwaard.
 • Luxemburg, wildkamperen verboden, toestemming vragen aan de eigenaar.
 • Oostenrijk, enkel wild bivakkeren is toegelaten, wel duiken blijkbaar meer en meer problemen op met boswachters en jagers.
 • Zwitserland, buiten natuurreservaten en zonder lokale officiĆ«le beperkingen. legaal kamperen toegelaten, zolang 100m van water verwijderd. Er is een groot verschil tussen de Zwitserse kantons, dus doe vooraf inlichtingen op.
 • Spanje, verschillend van streek tot streek; in CataloniĆ« is het bijvoorbeeld overal toegelaten, zelfs in natuurparken. Vraag toestemming aan lokale autoriteit indien verboden of toestemming vragen aan huttenwaard
 • Turkije, toegestaan. Op privĆ© grond toestemming van eigenaar soms nodig.
 • GeorgiĆ«, toegestaan. Op privĆ© grond toestemming van eigenaar soms nodig.
 • Denemarken, kamperen buiten de officiĆ«le campings is in Denemarken over het algemeen niet toegestaan. Dat geldt ook voor de Deense stranden. Het is echter mogelijk om, indien men tevoren toestemming heeft gekregen van de eigenaar van het betrokken perceel, op particulier terrein te kamperen. Lang parkeren van campers is verder alleen toegestaan op speciaal ingerichte plaatsen en de zgn. Quickstop camperplaatsen.

 

Wat heb ik minimaal nodig wanneer ik ga wildkamperen.

Wanneer je gaat wildkamperen kan je al aan een plastic tentluier genoeg hebben. Wanneer je net iets beter beschermt wilt zijn tegen de natuur kan je kiezen voor een bivakzak. Nog een stap luxer kunt u kiezen voor een opblaasbare tent (een natuurkleur heeft de voorkeur), een caravan of een camper.

Denk wanneer u gaat wildkamperen ook aan een plastic zak zodat u alle rommel mee kunt nemen uit de natuur.

Hoe zoek ik de juiste locatie voor Wildkamperen.

Voor je een kampeertrip gaat maken is het raadzaam om via internet of via een landkaart te speuren naar locaties om wild te kamperen. U dient er vooral op te letten dat er voldoende beschutting is, er niet teveel wegen in de buurt zijn, en natuurlijk dat u niet in een drukbezocht gebied gaat waar u wandelaars of fietsers kunt tegenkomen. Wanneer je denkt dat je een goede locatie gevonden hebt is het raadzaam een tijdje de omgeving te inspecteren. Is het na een tijdje nog steeds zo rustig als je vermoedde kun je beginnen met je kamp te maken. Het creƫren van je slaapplaats heeft dan de hoogste prioriteit.

Gevaren tijdens het wildkamperen.

Tijdens het wildkamperen zijn er een aantal aspecten die gevaar kunnen opleveren.

 • Start in de vrije natuur nooit een kampvuur, Dit kan verkeerd uitpakken. Wanneer je toch eten wilt koken op een brander is het raadzaam om deze brander in een kuil te zetten zodat die niet kan omvallen. Ook is het verstandig om makkelijke survival maaltijden mee te nemen. Wij hebben die bijvoorbeeld van Globetrotter.
 • Kijk uit voor giftige planten zoals de Berenklauw
 • Kijk uit dat kleine insecten zoals de teek en de processierups niet in de buurt van je kampeerplaats zijn..
 • Kijk uit voor wilde dieren en bewaar je eten liefst in een luchtdichte verpakking hangend in de boom.

Op reis: 5 dingen die je zou vergeten.

Ver weg of dichtbij: wie gaat kamperen weet dat je tegenwoordig veel nodig hebt om je reis soepel, comfortabel en veilig te laten verlopen. Hoe vervelend is het als je er tijdens je reis of op de plaats van bestemming achter komt dat je noodzakelijke of handige dingen bent vergeten? Want de meeste reizigers denken nog wel aan hun koffer of een goed kinderzitje waar de kids ook een veilige reis mee beleven. Maar hoe zit het met dingen waar je zelf niet aan denkt? Daar denk je natuurlijk niet aan, dat is logisch. En daarom volgen er nu vijf tips, vijf handige gadgets die je zou vergeten.

Lees meer “Op reis: 5 dingen die je zou vergeten.”