Wildkamperen wil zeggen dat je recreatief de nacht doorbrengt in een slaapzak, bivakzak, tent, vouwwagen, caravan of camper op een plek die daar niet voor is aangewezen zoals officiële kampeerplaatsen en campings.

Mag Wildkamperen?

Wildkamperen is vaak wettelijk niet toegestaan. De wet gaat er van uit dat Wildkamperen voor overlast kan zorgen. Ze denken hierbij aan de grote groep mensen die afval achterlaat op de plek waar ze hebben gekampeerd. Er zijn echter landen, zoals Groot Brittannië en Ierland waar wildkamperen algemeen wordt geaccepteerd. In Finland, Noorwegen en Zweden is wildkamperen onder voorwaarden toegestaan op grond van het zogenaamde allemansrecht (Fins: jokamiehenoikeus; Noors: allemannsretten; Zweeds: allemansrätten). Dat wil zeggen dat je het recht hebt om particuliere grond te betreden om van de vrije natuur te genieten. Toegestaan is onder andere: wandelen, fietsen, zwemmen en varen, niet beschermde bloemen, paddenstoelen en bessen plukken, en voor één nacht een opblaasbare tent opzetten. Voorwaarde is dat geen schade aan de natuur of aan landbouwgewassen wordt aangericht en dat de eigenaar niet wordt gestoord. Het is niet toegestaan om te jagen en te vissen. Vuur maken, motorvoertuigen gebruiken en honden los laten lopen kan aan plaatselijke beperkingen onderhevig zijn. In enkele nationale parken is wildkamperen echter alsnog verboden.

Hieronder staat een overzichtje van de regels in verschillend Europese landen. Let op: Hou er rekening mee dat onderstaande informatie inmiddels verouderd kan zijn en vooral dient ter indicatie. Wanneer je daadwerkelijk op stap gaat naar één van onderstaande landen, kun je het beste altijd nog even informeren bij officiële instanties wat de precieze regels zijn.

Andere landen:

 • Duitsland, wildkamperen verboden, toestemming vragen aan eigenaar of huttenwaard
 • Frankrijk, legaal te bivakkeren (19u tot 9u) op 1 uur wandelafstand van weg. Inlichtingen vragen bij het nationale park of toestemming vragen aan huttenwaard.
 • Groot Brittannië, wildkamperen verboden, toestemming vragen aan eigenaar. Sommige nationale parken bieden kampeerterreinen aan. In Schotland is wildkamperen toegestaan.
 • Italië, wildkamperen verboden, toestemming vragen bij de lokale politie of huttenwaard.
 • Luxemburg, wildkamperen verboden, toestemming vragen aan de eigenaar.
 • Oostenrijk, enkel wild bivakkeren is toegelaten, wel duiken blijkbaar meer en meer problemen op met boswachters en jagers.
 • Zwitserland, buiten natuurreservaten en zonder lokale officiële beperkingen. legaal kamperen toegelaten, zolang 100m van water verwijderd. Er is een groot verschil tussen de Zwitserse kantons, dus doe vooraf inlichtingen op.
 • Spanje, verschillend van streek tot streek; in Catalonië is het bijvoorbeeld overal toegelaten, zelfs in natuurparken. Vraag toestemming aan lokale autoriteit indien verboden of toestemming vragen aan huttenwaard
 • Turkije, toegestaan. Op privé grond toestemming van eigenaar soms nodig.
 • Georgië, toegestaan. Op privé grond toestemming van eigenaar soms nodig.
 • Denemarken, kamperen buiten de officiële campings is in Denemarken over het algemeen niet toegestaan. Dat geldt ook voor de Deense stranden. Het is echter mogelijk om, indien men tevoren toestemming heeft gekregen van de eigenaar van het betrokken perceel, op particulier terrein te kamperen. Lang parkeren van campers is verder alleen toegestaan op speciaal ingerichte plaatsen en de zgn. Quickstop camperplaatsen.

 

Wat heb ik minimaal nodig wanneer ik ga wildkamperen.

Wanneer je gaat wildkamperen kan je al aan een plastic tentluier genoeg hebben. Wanneer je net iets beter beschermt wilt zijn tegen de natuur kan je kiezen voor een bivakzak. Nog een stap luxer kunt u kiezen voor een opblaasbare tent (een natuurkleur heeft de voorkeur), een caravan of een camper.

Denk wanneer u gaat wildkamperen ook aan een plastic zak zodat u alle rommel mee kunt nemen uit de natuur.

Hoe zoek ik de juiste locatie voor Wildkamperen.

Voor je een kampeertrip gaat maken is het raadzaam om via internet of via een landkaart te speuren naar locaties om wild te kamperen. U dient er vooral op te letten dat er voldoende beschutting is, er niet teveel wegen in de buurt zijn, en natuurlijk dat u niet in een drukbezocht gebied gaat waar u wandelaars of fietsers kunt tegenkomen. Wanneer je denkt dat je een goede locatie gevonden hebt is het raadzaam een tijdje de omgeving te inspecteren. Is het na een tijdje nog steeds zo rustig als je vermoedde kun je beginnen met je kamp te maken. Het creëren van je slaapplaats heeft dan de hoogste prioriteit.

Gevaren tijdens het wildkamperen.

Tijdens het wildkamperen zijn er een aantal aspecten die gevaar kunnen opleveren.

 • Start in de vrije natuur nooit een kampvuur, Dit kan verkeerd uitpakken. Wanneer je toch eten wilt koken op een brander is het raadzaam om deze brander in een kuil te zetten zodat die niet kan omvallen. Ook is het verstandig om makkelijke survival maaltijden mee te nemen. Wij hebben die bijvoorbeeld van Globetrotter.
 • Kijk uit voor giftige planten zoals de Berenklauw
 • Kijk uit dat kleine insecten zoals de teek en de processierups niet in de buurt van je kampeerplaats zijn..
 • Kijk uit voor wilde dieren en bewaar je eten liefst in een luchtdichte verpakking hangend in de boom.
ook handig
Kamperen, wat waar en hoe
zojuist geplaatst
Op reis: 5 dingen die je zou vergeten.