De zwarte puntjes (spots) zijn schimmelkolonies zichtbaar in het doek van bijvoorbeeld de voortent en luifel. Dit veroorzaakt een muffe geur en kan in sommige gevallen een gevaar zijn voor de gezondheid. Schimmelsporen slaan neer op tentdoek ( ook aan de binnenzijde) en blijven daar tot de omstandigheden gunstig zijn om uit te groeien tot kolonies, die wij waarnemen als zwarte stippen.

Schimmels vermeerderen zich door een gebrek aan ventilatie en in een vochtige omgeving, temperatuur daarentegen heeft maar weinig invloed op groei. Schimmelsporen bevinden zich overal, alleen zal de concentratie in bosrijke gebieden hoger zijn. Nu willen we juist daar kamperen, zo dicht mogelijk bij de natuur.

Hoe kunnen we de schimmels in een tent voorkomen?

Het beste is om zoveel mogelijk te ventileren en het koken in de tent te beperken. Bij gasverbranding komt vocht vrij, dus ook bij gebruik van een gaskachel, goed ventileren. Door niet alleen het horgaas of deur te openen, maar ook de tochtstrook aan de caravan (gedeeltelijk) opzij te schuiven creëer je een luchtstroom, vocht zal zo verdreven worden. Zo dat lucht op, toch?

Maar wat als je deze schimmels in de tent al bezit, wat dan?

Niet getreurd, de schimmels tasten het tentdoek zelf niet aan. De zwarte stippen kun je met een zachte spons en schoonwater reinigen, daarna laten drogen in de volle zon. Fel zonlicht heeft een blekende werking en zal de donkere spikkels vervagen.

ook handig
Winter kamperen met de hond
zojuist geplaatst
Met de caravan of kampeertent op wintersport